
En brystforstørring med silikon kan hjelpe deg til å få den kvinnelige figuren du alltid har ønsket deg eller gjenopprette de brystene du tidligere hadde.
Våre kirurger er spesialister i plastikkirurgi og gjennomfører svært mange inngrep i året. Vi kan gi deg råd om form, størrelse og type silikonprotese.
Volvats ekspertise er din garanti for et naturlig og fint resultat som holder seg i mange år.
Her finner du en oversikt over priser for brystforstørrende operasjoner
Vi er opptatt av at du skal få et realistisk bilde på hvordan dine bryster vil se ut etter en brystoperasjon.
Du kan forvente topp behandling utført av flinke og erfarne kirurger assistert av topp kvalifisert helsepersonell. Hele vårt team gjør sitt ytterste for at du som pasient skal bli møtt med respekt og omsorg, også etter operasjonen.
Timebestilling for konsultasjon hos spesialist i plastisk kirurgi:
Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
Bergen: tlf. 55 11 20 00
Fredrikstad/Moss: tlf. 69 30 23 00
Tromsø: tlf. 77 66 48 50
Trondheim: tlf. 73 87 39 00
Du som vurderer brystforstørring, har en idé og et ønske om hvordan du vil at brystene dine skal se ut etter operasjonen. Ofte er det slik at man er usikker på hvilken protese man skal velge. Våre leger er behjelpelig med og veilede deg slik at du blir fornøyd. Du får se og prøve proteser på konsultasjonstimen og sammen blir dere enig om hva som er best for deg.
Volvat anbefaler kvinner over 40 år, som skal til brystkirurgi (brystforstørrelse, brystløft og brystreduksjon), å ha gjort mammografi innen 6 måneder før operasjonen.
Volvat anbefaler kvinner over 40 år, som skal til brystkirurgi (brystforstørrelse, brystløft og brystreduksjon), å ha gjort mammografi innen 6 måneder før operasjonen.
Det er særlig viktig at medisiner som virker blodfortynnede (Albyl-E, Dispril ol.) sløyfes ca. 10 dager før operasjonen. Dersom du er i tvil om dette kan gjøres, må du diskutere dette med den legen som har forordnet disse medisinene. For Marevan vil det bli gjort individuelle avtaler. Vær oppmerksom på at enkelte vitaminer (E-vitaminer og selèn) har en slik effekt og også bør sløyfes 10 dager før operasjonen. Normalt behøver en ikke slutte med p-piller før operasjonen, men dette må i det enkelte tilfelle diskuteres med kirurgen.
Kvelden før operasjonen fjerner du alle smykker og vasker hele kroppen og håret med Hibiscrub-såpen.
Du skal faste i 6 timer før oppsatt behandlingstid. Dette gjelder også drops, tyggegummi og sigarettrøking. Du kan drikke klare væsker som vann, te og saft frem til 2 timer før avtalt operasjonstid.
Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller evt. ta taxi. Du kan ikke kjøre egen bil etter inngrepet. Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i nærheten av klinikken.
Du må være frisk og opplagt operasjonsdagen. Dersom du er forkjølet eller lignende, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke hvis du har en pågående infeksjon.
På operasjonsdagen vaskes hele kroppen igjen godt med Hibiscrub. Såpen skal skylles av med vann og huden tørkes med et rent håndkle. Dette gjør du før du reiser hjemmefra.
Når du ankommer operasjonsdagen får du snakke med kirurgen som også tegner på operasjonsfeltet. Du treffer så resten av operasjonsteamet som består av anestesilege/-sykepleier og operasjonssykepleier. De vil først snakke litt med deg, så gjennomføres desinfiserende vask og de vil gi deg en nål i armen hvor du får sovemedisinene.
Under inngrepet lages et hulrom for protesene enten over eller under brystmuskelen. Inngrepet tar en time. Såret sys igjen i tre lag med sting som forsvinner av seg selv. Såret tapes og brystene får en lett bandasje som skal beholdes på noen dager.
Når du våkner opp har du ikke vondt. Du vil kanskje føle nummenhet i brystene. Du kan reise hjem med følge en til to timer etter operasjonen. Før du reiser vil du få smertestillende medisiner og skriftlig informasjon om praktiske forholdsregler. Kirurgen vil sjekke at alt er ok. Du får også mobilnummeret til kirurgen som opererte deg slik at vi er tilgjengelig ved behov.
Du bør ha noen hos deg det første døgnet etter operasjon. Du vil føle deg litt trett, av og til kvalm de første timene etter operasjonen. Inngrepet kan gi smerter, men de vil avta når du tar utdelt smertestillende. Behovet for smertestillende vil vanligvis ikke vare mer enn et par døgn. De første dagene vil man føle spreng i brystene, som ved kraftig melkespreng. Dette vil avta i løpet av den påfølgende uken. Plutselige stikninger i brystet er heller ikke uvanlig eller farlig. Det vil gå over etter hvert, ta smertestillende hvis behov. De første to døgn skal du ha ro og ligge mest mulig stille med overkroppen høyt.
De neste fem dager kan du gå forsiktig oppreist. Etter at bandasjen fjernes etter 3-4 dager kan du dusje. Du må ta det helt med ro i minst en uke etter operasjonen. Dette betyr at mødre med små barn må ha hjelp den første uken.
Du bruker en sports-BH som kjøpes før operasjonen. BH med spiler eller push-up må ikke brukes de første seks måneder. Arrene etter operasjonen blir minst synlige dersom du bruker sunblock eller tape over arrene det første året.
Du må regne med å være borte fra jobb vanligvis i en uke dersom du har en kontorjobb. Har du derimot fysisk tungt arbeid må du holde deg borte fra jobb noe lengre.
Sykemelding gis vanligvis ikke ved brystforstørrelse, kun hvis det er tale om svær asymmetri eller misdannelser.
Du må unngå fysisk trening i 6 uker etter operasjon. Vi ønsker også å ha deg tilbake på kontroll ca. 6 måneder etter operasjonen eller før ved behov. Det tar 3-6 måneder før brystene får sin endelige fasong.
Blødning kan forekomme etter at inngrepet er avsluttet og hyppigst de første timene etter inngrepet. Dette ser vi svært sjelden, men fordi det kan forekomme er det viktig at du overnatter ikke mer enn en times reisevei fra klinikken det første døgnet.
Infeksjoner kan oppstå etter alle operasjoner, men infeksjonsfrekvensen hos oss er svært lav. Oppstår likevel infeksjon vil du få nødvendig oppfølging og behandling.
Brystproteser gir ikke økt risiko for brystkreft eller utvikling av såkalte autoimmune sykdommer. Når det gjelder brystkreft, foreligger det store vitenskapelige undersøkelser med mange tusen kvinner som har fått operert inn silikonproteser. Disse undersøkelsene viser klart at det ikke er noen overhyppighet av brystkreft blant kvinner med brystproteser. Videre viser undersøkelser at brystkreft oppdages noe tidligere hos de med brystproteser uten at dette påvirker forløpet av sykdommen. Hos kvinner over 35 år anbefaler vi at mammografi undersøkelse gjøres før det legges inn proteser. Mammografi-undersøkelse kan utføres hos en del av de med silikonproteser, men ofte vil Ultralyd og/eller MR være bedre.
"Kvinner med silikonimplantater kan føle seg trygge på at gjentatte vitenskapelige studier entydig har konkludert at de ikke har en økt brystkreftrisiko, at de ikke er diagnostisert på et senere tidspunkt, at de ikke har økt tilbakefallsrisiko ved kreftsykdom og at de ikke har en forverret prognose hva gjelder overlevelse enn kvinner som ikke har silikonimplantater."
Hoshaw SJ, Klein PJ, Clark BD, Cook RR, Perkins LL. : "Breast implants and cancer: causation, delayed detection, and survival", Plast Reconstr Surg. 2001 May;107(6):1393-407.
"På tross av den reduserte sensitiviteten ved mammografiundersøkelser hos kvinner med silikonimplantater, blir kvinner med og uten silikonimplantater diagnostisert på samme stadium av en eventuell brystkreftsykdom og har en sammenlignbar prognose. Silikonimplantater kan muligens gjøre konvensjonell mammografi vanskeligere, men silikonimplantater virker til å gjøre det lettere å oppdage en eventuell svulst ved klinisk undersøkelse."
Handel N.: "The effect of silicone implants on the diagnosis, prognosis, and treatment of breast cancer." Plast Reconstr Surg. 2007 Dec;120 (7 Suppl 1) :81S-93S."
Rundt ethvert fremmedlegeme som innlegges i kroppen, vil det danne seg en tynn hinne av bindevev (arrvev). Dette er en naturlig del av kroppens immunforsvar og reparasjonsprosess. Hos noen pasienter kan bindevevshinnen gradvis bli tykk og vi kaller det da en ”kapsel”. I enkelte tilfeller kan kapselen bli ekstra kraftig og brystet kjennes hardt og ømt. Brystet vil også få en rundere og unaturlig form. Utvikling av hard kapsel kan skje etter noen måneder, men kan i blant også opptre etter flere år. Dannelsen av kapsel er en uheldig bivirkning, men er heldigvis helt ufarlig.
Kapseldannelse kan forekomme i alle grader, fra at man knapt kan merke kapselen, til et bryst som er påfallende hardt og ømt. Ved bruk av de gamle protesene med glatt overflate fikk så mye som 30-40 % av pasientene (noen angir helt opp til 70 %) en eller annen grad av kapseldannelse. Med de nye protesene med ru overflate er frekvensen av kapseldannelse betydelig mindre.
Årsakene til kapseldannelse er ikke klarlagt og vi vet heller ikke hvordan dannelse av kapsel kan unngås. Behandling av kapsel ble tidligere forsøkt med såkalt kapselsprengning hvor man klemmer brystet kraftig mellom håndbaken. I dag behandles kapseldannelse med ny operasjon. Har man først utviklet kapsel en gang, er det imidlertid en betydelig risiko for at den kan komme tilbake etter en ny operasjon. Vi er derfor litt tilbakeholdne med å anbefale slik behandling. Den eneste sikre måten å bli kvitt kapselen på er å fjerne brystprotesen helt. Brystet vil da imidlertid bli mer eller mindre slik det var før operasjonen. Undersøkelser har vist at flertallet av kvinner som får problemer med kapsel foretrekker et bryst som er litt hardt fremfor det flate brystet de hadde før operasjonen.
Spesielt hos tynne pasienter med lite underhudsfett er det ikke helt uvanlig at man kan kjenne områder av nedre del av protesene under (det vil si i nedkant av) brystene. Dette kjennes som en eller flere myke "kuler" som lett lar seg forskyve (dvs forsvinner) når man trykker på dem.
Iblant kan dette fenomenet oppstå i samband med kapseldannelse. Hos pasienter som er meget tynne og har svært lite eget brystvev vil man kunne oppleve såkalt "wrinkling". Dette er normalt mest synlig når pasienten bøyer seg framover og vil ses som en bølget uregelmessighet i øvre del av brystene.
Redusert eller bortfall av følelse i brystene/brystvortene kan i sjeldne tilfeller forekomme etter operasjonen. Følelsen vil imidlertid hos de fleste komme tilbake etter noen måneder.
Evnen til å amme vil en sjelden gang kunne bli redusert. Nye svangerskap vil dessuten kunne gi større bryster og tøye huden og føre til at brystene blir slappe på nytt.
I enkelte tilfeller kan det oppstå strekkmerker i huden på brystene ved innleggelse av proteser. Noen vil også oppleve utvidede blodårer i huden.
Som ved alle kirurgiske inngrep, vil det alltid foreligge en liten risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Slike komplikasjoner kan i dag behandles uten at resultatet av operasjonen ødelegges. Bedøvelseskomplikasjoner, for eksempel allergi på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.
Ved harde slag/støt (for eksempel karatespark eller bilulykker) kan protesen gå i stykker. Ved mistanke om lekkasje bør silikonprotesen fjernes og ny protese legges inn. Lekkasje vil også kunne forekomme fra saltvannsproteser. Dette er ufarlig, men vil føre til synlig reduksjon av brystets størrelse. Man bør da oppsøke klinikken så raskt som mulig, helst innen et par uker, slik at ny protese legges inn før ”protesehulen” krymper.
Volvat tilbyr en uforpliktende konsultasjon hos våre spesialister i plastisk kirurgi, der du får en grundig faglig veiledning og informasjon om inngrepet og hele prosessen. Det er viktig at du etter konsultasjonen er fornøyd med opplegget vi foreslår, og at du har en realistisk innstilling til hva vi kan oppnå.
Timebestilling for konsultasjon hos spesialist i plastisk kirurgi:
Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
Bergen: tlf. 55 11 20 00
Fredrikstad/Moss: tlf. 69 30 23 00
Tromsø: tlf. 77 66 48 50
Trondheim: tlf. 73 87 39 00